Dit houdt ons bezig!

Actueel

Leer Zelf Online haalt regelmatig het nieuws met nieuwe producten, prangende vragen en observaties.

Samen muziek maken levert veel op, want het zorgt voor nog meer activiteit in de hersenen. Bovendien verbindt het mensen met elkaar. Het is een soort optimum van motorische actie, visuele actie - noten lezen, toetsen zoeken - en auditieve input. Maar ook: jezelf corrigeren, bijsturen en natuurlijk genieten van je vorderingen. Het komt van allerlei kanten binnen en dat maakt het zo bijzonder.

Lees meer

Onderzoek is belangrijk. Maar de praktijk ook. Leer Zelf Online maakt daarom deel uit van de leergemeenschap Actief Inclusief Ontwerpen. Hier komen onderzoekers, docenten, en ontwerpers uit het werkveld samen om hun kennis en ervaringen te delen. In deze leergemeenschap proberen we samen een brug te bouwen tussen de theorie en de praktijk. Zo zou onderzoek ook een positieve invloed kunnen hebben op de praktijk.

Lees meer

Kenmerken als een negatief zelfbeeld en impulsiviteit maken mensen met een verstandelijke beperking extra kwetsbaar voor suïcidale gedachten en suïcidaal gedrag.

Lees meer

Ook voor mensen met een verstandelijke beperking is gezonde voeding en regelmatig bewegen belangrijk. Maar hoe kunnen mensen die niet altijd in staat zijn om gezonde keuzes te maken hierin ondersteund worden? Het nieuwe platform Fit met Steffie helpt online en offline om ze op een leuke manier weer in beweging te krijgen.

Lees meer

Voor je zorg moet je soms veel regelen. Voor mensen met een verstandelijke beperking en andere kwetsbare burgers kan dit best ingewikkeld zijn. Voor hen kan de hulp van een mentor heel handig zijn.

Steffie maakte daarom een uitleg over mentorschap in makkelijke taal.

Lees meer

Bedrijven en organisaties die veel te maken hebben met mensen met een verstandelijke beperking kunnen veel leren van de leden van ABCDate. Wat is een verstandelijke beperking? Hoe herken je iemand met een verstandelijke beperking en hoe ga je daarmee om? Ontdek de kracht van ABCDate en ABCMaatje voor bedrijven die echt maatschappelijk willen ondernemen.

Lees meer

Onder de kwetsbare groepen in Nederland komt diabetes meer voor dan bij de niet-kwetsbare groepen. Het verstrekken van (preventieve) voorlichting aan de kwetsbare groepen over een gezonde levensstijl bij diabetes draag bij aan de verbetering van de volksgezondheid.

Lees meer

Het is goed dat de overheid in tijden van verandering meer geld beschikbaar stelt voor de inclusie van kwetsbare burgers. Het is alleen jammer dat oude poortwachters nog steeds het deurbeleid bepalen. Zo blijven veel regelingen technisch onbereikbaar voor innovatieve sociale ondernemingen en andere maatschappelijk betrokken partijen. Nog kwalijker zijn onzuivere aanbestedingen die de gevestigde orde in het zadel houdt.

Lees meer

Special voor organisaties die een volgende stap willen maken met eenvoudige taal heeft Steffie samen met Stichting Prokkel en LFB Landelijk een hulppakket samengesteld.

Lees meer

Voor mensen met een verstandelijke beperking levert een bezoek aan een ziekenhuis vaak veel stress op. Steffie kan helpen.

Lees meer

We willen graag weten wat er in de wereld gebeurt, maar we worden vaak ook zo verdrietig van al dat slechte nieuws. Steffie doet daarom een proef met eenvoudig geschreven en leuk nieuws.

Lees meer

Na een reeks testen samen met de Universiteit van Toronto en zorgorganisatie Surrey Place is gebleken dat de ontwerpprincipes van Steffie ook goed werken in een Canadese context.

Lees meer

Goed en zonder problemen kunnen bewegen is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Een fysiotherapeut kan helpen om weer optimaal te kunnen bewegen. Een bezoek aan de fysiotherapeut kan veel stress en angst opleveren. We zien dat er behoefte is aan mogelijkheden om mensen te helpen met een bezoek aan de fysiotherapeut. Hoog tijd voor een eenvoudige uitleg door Steffie.

Lees meer

Mensen met een verstandelijke beperking hebben vaak meer moeite met persoonlijke verzorging. Dit blijkt ook uit vele praktijkervaringen van begeleiders en vragen aan Steffie. Steffie gaat daarom een leermiddel maken.

Lees meer

Bekende BelVrienden is een initiatief van verschillende Nederlandse stemacteurs. Deze acteurs spreken bekende tekenfilmfiguren in voor populaire tv series en bioscoopfilms. Een keer per jaar zetten zij zich in om kinderen die (chronisch) ziek zijn even te laten vergeten dat ze ziek zijn. Dit doen ze door kinderen te laten bellen met de originele stem van hun favoriete tekenfilmpersonage. Bijvoorbeeld de stemmen van Mickey Mouse, Spongebob of Dora.

Lees meer

Jan en Natascha vonden elkaar op ABCDate. ABCDate is een veilige manier voor mensen met een verstandelijke beperking om contact met elkaar te maken. Redacteur Chantal van der Poel van Leer Zelf Online zocht ze thuis in Utrecht op voor een interview.

Lees meer

Leer Zelf Online en Uitgeverij Eenvoudig Communiceren hebben onlangs de laatste hand gelegd aan Steffi, erklärt's einfach. Misschien kan Steffi (zonder laatste e) ook Duitse laaggeletterde burgers een zetje geven.

Lees meer

Speciaal voor mensen met een verstandelijke beperking geven Vincent en Sofie eenvoudige uitleg over relaties, vriendschap, liefde en geluk op het nieuwe Youtube-kanaal van ABCDate. Wanneer vraag je verkering? Wat trek je aan op een eerste date? Hoe kook je een lekkere maaltijd of hoe maak je ijsjes? Wanneer ga je met elkaar naar bed of hoe onderhoud je een vriendschap?

Lees meer

Voor mensen met een verstandelijke beperking is een bezoek aan het museum vaak te ingewikkeld. Uit ons focusgroeponderzoek blijkt dat ze wel heel graag naar een museum willen, maar om uiteenlopende redenen niet kunnen. Onbekendheid, te veel prikkels en routes, vervoersproblemen en grote hoeveelheden tekst zijn drempels die we graag willen verlagen.

Lees meer

Leonardo Pérez (25) heeft een droom. Hij wil fotograaf worden. Zijn verstandelijke beperking geeft hem een bijzondere blik op de wereld. Hij ziet en voelt dingen die voor andere mensen verborgen blijven. Dat geeft hem een magische lens.

Lees meer

“We wonen 1 kilometer van elkaar vandaan!”, zegt Corine lachend. Toen ze begin april op ABCDate ging had ze niet gedacht zo dichtbij een nieuwe vriendin te vinden.

Lees meer

Een Prokkel is een prikkelende ontmoeting. Tussen iemand met een verstandelijke beperking én iemand zonder. Om te laten zien hoe belangrijk en waardevol deze ontmoetingen zijn, zijn er verschillende initiatieven.

Lees meer

Vrijdag 13 mei hebben Museumonderzoekers samen met Tooske Ragas de website Naareenmuseum.nl feestelijk in gebruik genomen. Naar een museum is een project voor en door mensen met een verstandelijke beperking en is onderdeel van het platform Steffie.nl.

Lees meer

“Ik zocht een relatie op ABCDate en die heb ik nu gevonden”, zegt Marcel tevreden. Naast hem staat Roos, zijn vriendin die hij op ABCDate heeft ontmoet. De liefde straalt van hen af. Met twinkelende ogen spreken ze over hun verkering terwijl ze elkaar plagend kietelen.

Lees meer

Dit jaar opent de ProkkelWeek met de La Vuelta ProkkelSterrenslag. Doe mee als dagbesteding of woongroep! Hartstikke leuk!

Lees meer

Op donderdag 24 februari werd het stemlaboratorium van Steffie door burgemeester Victor Molkenboer geopend in Kasteel Woerden. Ervaringsdeskundigen met een beperking van Abrona, Prokkel, Reinaerde en Ferm Werk bekeken kritisch de inrichting, alle voorlichting en de stempapieren.

Lees meer

Het wijkgebouw is gezellig versierd met ballonnen en slingers. De muziek speelt en de spelletjes staan klaar. Het is duidelijk… hier wordt vanavond een ABCDate-avond gehouden.

Lees meer

Steffie leert mensen met verstandelijke beperking hoe te handelen in nood. Ze heeft een eenvoudige uitleg gemaakt over hoe het alarmnummer 112 werkt.

Lees meer

Joury: “Iedereen moet zelf kunnen kiezen en daarbij worden geholpen”. Leer Zelf Online en Ipse de Bruggen stimuleren mensen met een verstandelijke beperking om te gaan stemmen. Joury van den Bos heeft samen met negen andere cliënten meegeholpen bij de ontwikkeling van het Kieskompas met Steffie. Dat is een kieshulp voor mensen die een zetje kunnen gebruiken.

Lees meer

Heb jij een nieuwe mobiele telefoon? Op de nieuwe website Mobiel.Steffie.nl vertelt Steffie hoe je een mobiele telefoon gebruikt. Steffie legt meerdere handige apps en instellingen eenvoudig uit in tekst, beeld en gesproken woord.

Lees meer

Er zijn veel eenzame mensen met een verstandelijke beperking in Den Haag. ABCDate wil deze mensen helpen. Een proef met een ambulante versie van ABCDate kan effectieve lokale eenzaamheidsbestrijding mogelijk maken.

Lees meer

Hoe kun je brand en koolmonoxidevergiftiging voorkomen? En wat moet je doen als er onverhoopt toch brand uitbreekt? De antwoorden op deze vragen komen aan bod op de nieuwe website van Steffie.

Lees meer

We willen graag weten wat er in de wereld gebeurt, maar we worden vaak ook zo verdrietig van al dat slechte nieuws. Steffie plaatst alleen positief nieuws plaatsen, voor als je even een opkikkertje nodig hebt!

Lees meer

In de media verschijnen met enige regelmaat kennisexperts die de noodklok luiden over het huidige coronabeleid en het gedrag van sommige mensen. We roepen deze experts op om goed na te denken voordat ze hun hart luchten en afschrikwekkende coronavoorbeelden de media inslingeren.

Lees meer

Steffie helpt om stoppen met roken beter bespreekbaar te maken voor en door mensen met een verstandelijke beperking.

Lees meer

Drie op de tien Nederlanders heeft beperkte gezondheidsvaardigheden. Het gaat vooral om laaggeletterden en mensen met een verstandelijke beperking. Deze groep heeft ook weinig kennis van de basisverzekering. Moeilijke begrippen zoals eigen risico, eigen bijdrage en zorgtoeslag legt Steffie stap voor stap en met leuke voorbeelden uit. De website is volledig geschikt voor mensen met een verstandelijke beperking en laaggeletterden.

Lees meer

Sommige groepen in de samenleving, zoals mensen met een verstandelijke beperking, zijn kwetsbaarder voor brand dan andere. Veel mensen met een verstandelijke beperking verblijven in zorginstellingen. Hoog tijd voor een eenvoudige uitleg.

Lees meer

"Voor veel mensen uit onze klantenkring is de coronatijd een regelrechte aanslag op hun gezondheid", zegt Jacques de Wit, creatief directeur bij Leer Zelf Online. "We staan dagelijks met vele duizenden kwetsbare mensen in contact via onze platformen. Daar zitten hartverscheurende gevallen tussen. Langdurige isolatie, gedwongen sedatie, chronische eenzaamheid, suicides, agressie, depressie, middelenmisbruik met en zonder recept, we hebben van alles voorbij zien komen. We zijn volstrekt doorgeschoten."

Lees meer

Je wordt achttien en dan? Jongeren tussen de 16 en 23 met een licht verstandelijke beperking, hebben speciale aandacht nodig. Zeker in het jaar dat ze achttien worden. Er komt dan van alles op ze af.

Lees meer

De aankomende Tweede Kamerverkiezingen zijn ingewikkelder dan ooit voor mensen met een beperking. Anderhalve meterstemmen, mondkapjes, gebrek aan vrijwilligers, minder stemlokalen, stemmen per post, meerdere volmachten en andere zaken maken het hele proces nog spannender. Leer Zelf Online komt te hulp.

Lees meer

Lang was eenzaamheid iets abstracts met geraniums en bejaarde mensen, op te lossen door vrijwilligers met goede bedoelingen, een wandelingetje en een aai over de bol. De eenzame mens had zichzelf sociaal verwaarloosd: een stinkende zwerver, een mensenschuwe kluizenaar of op z'n best een kattenvrouwtje. Maar dan nu! Eenzaamheid is een hot topic. Het is erkend coronaleed. Eenzaamheid heeft zijn tanden laten zien aan iedereen en is uit zijn eigen eenzaamheid gekropen. Zoals zitten het nieuwe roken werd, zo wordt eenzaamheid het nieuwe zitten.

Lees meer

Bijna zeven op de tien Nederlanders maken zich zorgen over de invloed van nepnieuws. Nederlanders verwachten dat nepnieuws invloed heeft op de naderende Tweede Kamerverkiezingen. 60 Procent maakt zich zorgen over de invloed van nepnieuws op het stemgedrag. Ruim driekwart van de Nederlanders denkt dat nepnieuws van grote invloed is op de informatie over het coronavirus en vaccinaties.

Lees meer

Een onderwerp dat voor iedereen relevant, maar toch vaak moeilijk bespreekbaar is, is de dood en de verwerking van rouw. Iedereen krijgt uiteindelijk met de dood te maken. Of het nu de eigen dood is of de dood van een ander. Toch wordt een gesprek over het onderwerp vaak vermeden. En voor met name mensen met een verstandelijke beperking is het dan moeilijk om meer te weten te komen over deze onderwerpen en zich bijvoorbeeld goed voor te bereiden op een overlijden of uitvaart. Verzorgers en familie schermen hen af van de realiteit van verlies en rouw, ook al is het vaak met goede bedoelingen. Dit terwijl het ook voor mensen met een verstandelijke beperking belangrijk is dat zij bij rouwverwerking worden betrokken.

Lees meer

Vanaf 30 juli, de Internationale dag van de vriendschap, organiseert ABCDate weer veilige ontmoetingsavonden bij zorgorganisaties. Samen met cliënten van Ipse de Bruggen heeft ABCDate een speciale testochtend georganiseerd om te kijken hoe cliënten van Ipse de Bruggen de veilige ABCDate bijeenkomsten op 1,5 meter ervaren.

Lees meer

Meer bewegen voor mensen met een verstandelijke beperking. Hoe dan? Tijd voor een onderzoek naar de meest effectieve manier om ze via het netwerk van de bekende webhulp Steffie aan het bewegen te krijgen.

Lees meer

Op 1 juli gaat de nieuwe donorwet in. Dit betekent dat iedereen vanaf 18 jaar in het Donorregister komt te staan. In het Donorregister vul je in of je orgaandonor wilt zijn of niet. Het invullen van een keuze kan via www.donorregister.nl met een DigiD of via een papieren formulier dat afgehaald kan worden bij een bibliotheek of gemeente. Webhulp Steffie legt de nieuwe wet eenvoudig uit op Hoewerktorgaandonatie.nl.

Lees meer

Zorgorganisatie Aveleijn en de bekende webhulp Steffie hebben een website gemaakt voor en door mensen met een verstandelijke beperking met eenvoudige uitleg over wilsonbekwaamheid. Deze uitleg is ook gemaakt om persoonlijk begeleiders te helpen om makkelijker met hun cliënt over dit onderwerp te kunnen praten.

Lees meer

De Nationale ombudsman schakelt Steffie in om de kwetsbare doelgroep beter te kunnen bereiken. Ze legt nu in begrijpelijke taal uit wie de Nationale ombudsman, waarvoor je bij de ombudsman terecht kunt en hoe je eenvoudig contact met de overheid kunt maken.

Lees meer

Nu veel mensen noodgedwongen online zijn, blijken digitale zelfredzaamheid en weerbaarheid belangrijker dan ooit. Hoe zorg je voor een open en informatief gesprek over bijvoorbeeld mediagebruik en online risico’s? Leer Zelf Online, Oefenen.nl en DialogueTrainer sloegen de handen ineen en bedachten de Steffie Assistent. Een virtuele gesprekspartner die de drempel tot een openhartig gesprek verlaagt. Jacques de Wit van Leer Zelf Online vertelt over het project én over het nieuwe sociale consortium voor educatie en inclusie SOPIE.

Lees meer

De makers van Steffie hebben een stapsgewijze uitleg over corona gemaakt. De eenvoudige website is te vinden op corona.steffie.nl. De website is speciaal bedoeld voor mensen met een verstandelijke beperking en andere kwetsbare groepen die een zetje kunnen gebruiken.

Lees meer

Gericht op doelgroepen voor wie de normale publiekscommunicatie moeilijk te volgen en te duiden is: laaggeletterden, mensen met een verstandelijke beperking of met een psychische aandoening, dementerenden, jongeren met een achterstand. Kortom, voor iedereen die een zetje kan gebruiken.

Lees meer

Alle ABCDate deelnemers kunnen de nieuwe ABCDate App gratis downloaden in de Google Play Store en in de Apple App Store. Zo worden mensen minder eenzaam. Met de ABCDate App kunnen deelnemers nog makkelijk met elkaar chatten. Ontvangen chatberichten staan direct als notificatie in het scherm. Ook kunnen ze met de ABCDate App zich eenvoudig inschrijven voor ABCDate avonden.

Lees meer

In de rapportage IBO Mensen met een licht verstandelijke beperking is een aantal ervaringen van mensen met een licht verstandelijke beperking opgenomen. Deze mensen verschillen weliswaar op vele vlakken van elkaar, maar ze hebben één ding gemeen: allemaal hebben zij een IQ tussen de 50 en 85. En vaak hebben zij kleine of grotere problemen met sociale redzaamheid. Webhulp Steffie wordt in de rapportage met naam en toenaam genoemd als een mogelijke bewezen oplossing voor diverse problemen.

Lees meer

In onze snel digitaliserende samenleving wordt mediawijsheid steeds belangrijker. Niet alleen voor de opgroeiende jeugd, maar ook voor volwassenen en kwetsbare groepen die moeite hebben om aan te haken of de ontwikkelingen bij te houden. Steffie helpt al meer dan 16 jaar kwetsbare mensen het hoofd boven water te houden.

Lees meer

Invulling geven aan het MVO-beleid van uw bedrijf? Gebruik daarvoor de Prokkelweek. Een Prokkel is een prikkelende ontmoeting tussen iemand met én iemand zonder verstandelijke beperking. Prokkelen gebeurt het hele jaar door, maar één week in het jaar staat het in de schijnwerpers. Maar liefst 27 zorgaanbieders maken actief gebruik van de Prokkelweek. Samen met hen en hun cliënten is er speciaal voor het bedrijfsleven een breed pakket aan mogelijkheden ontwikkeld.

Lees meer

Tijdens onze ABCDate inspiratiemiddag maak je kennis met de complete methode van ABCDate: van veilige chatmogelijkheden tot leerzame ontmoetings- en thema-avonden en e-learningmodules. Daarnaast willen we graag samen kijken welke behoefte en mogelijkheden er liggen binnen jullie regio, om hierin als organisaties samen te werken. Want alleen door samen te werken kan er een betrokken en landelijk dekkend netwerk ontstaan waarbinnen cliënten nieuwe mensen kunnen ontmoeten.

Lees meer

Veel mensen begrijpen niet hoe de nieuwe donorwet werkt. Dat is helemaal niet raar, want het is best een ingewikkeld onderwerp met veel keuzes en dingen om over na te denken. Steffie schiet daarom te hulp met een eenvoudige uitlegwebsite op Hoewerktorgaandonatie.nl.

Lees meer

De nieuwe taboedoorbrekende website Allesoverdedood.nl geeft eenvoudige uitleg over de dood en rouwverwerking voor mensen met een verstandelijke beperking. Boeken zijn te talig, dus erover lezen is vaak lastig. Erover praten is niet zo makkelijk. Maar hoe je het ook wendt of keert, ook mensen uit deze kwetsbare groep overlijden of hebben te maken met mensen die overlijden in hun sociale kring. Steffie helpt mensen concreet om met de dood en rouwverwerking om te gaan.

Lees meer

Donderdag 19 september is de samenwerking tussen zorgorganisatie Ipse de Bruggen en Leer Zelf Online officieel gemaakt. Jaleesa, horecamedewerker bij Ipse de Bruggen, zette samen met Jan van Hoek van Ipse de Bruggen en Jacques de Wit van Leer Zelf Online haar handtekening onder een aantal innovatieve projecten die zij gaan uitvoeren.

Lees meer

Heb je een zorgverzekering, een huurhuis of kinderen? Dan kan je hiervoor misschien een bijdrage in de kosten krijgen. Bij veel mensen gaat dat niet goed. Steffie legt nu eenvoudig uit hoe de toeslagen van de Belastingdienst werken.

Lees meer

Veel mensen komen bij de huisarts met vragen over bijvoorbeeld een gezondheidsverklaring of aanvraag van een hulpmiddel. De huisarts kan al deze vragen vaak niet beantwoorden en is daar veel tijd aan kwijt die beter aan echte zorg besteed kan worden. De nieuwe website Verwijswijzer.nl geeft eenvoudige informatie over waar patiënten wel terecht kunnen met hun vraag.

Lees meer

Duizenden mensen die wel in aanmerking komen voor de noodhulp van de voedselbanken maken daar nu, om uiteenlopende redenen, nog geen gebruik van. Met risico’s als stress en gezondheidsschade als mogelijk gevolg. Leer Zelf Online en Voedselbanken Nederland ontwikkelden samen een laagdrempelige voorlichting, met webhulp Steffie.

Lees meer

De stemhulp van Steffie voor mensen met een verstandelijke beperking kwam weer goed van pas bij de laatste verkiezingen voor de Provinciale Staten en de waterschappen. 37% Van de bezoekers gaf na de uitleg aan nu wel te gaan stemmen.

Lees meer

Momenteel wonen naar schatting 25.000 personen met een Eritrese achtergrond in Nederland. Deze mensen hebben vaak problemen met de ingewikkelde Nederlandse samenleving. Hierdoor ontstaan gezondheidsproblemen en andere maatschappelijke schade. Voor deze groep veelal jonge mensen legt Steffie nu ook in het Tigrinya uit hoe DigiD, de voedselbanken en de basiszorgverzekering in Nederland werken. Binnenkort komt daar de vertaling van Klik & Tik. De start bij. Op deze website van partner Oefenen.nl legt het zusje van Steffie, Jomi, in eenvoudige taal uit hoe een computer werkt.

Lees meer

Een Prokkel is een prikkelende ontmoeting tussen iemand met en zonder een verstandelijke beperking. Heb je een verstandelijke beperking en wil je graag een kijkje achter de schermen van de overheid? Zit je met vragen aan politici waar je graag antwoord op wil? Hoe kan jij zelf bijdragen aan een beter milieu? Vind je het leuk om een kijkje achter de schermen te nemen bij een ministerie?

Lees meer

Love is in the air! HandicapNL en de landelijke datingwebsite ABCDate.nl hebben een donatieovereenkomst ondertekend waarmee zij de kans op liefde, geluk en vriendschap voor mensen met een verstandelijke beperking vergroten. Met deze financiële steun van HandicapNL wordt het in een klap mogelijk om de functionaliteiten van de website verder uit te breiden en om nog meer mensen lid te laten worden van ABCDate.

Lees meer

Voor veel mensen is contact opnemen en de gang naar de huisarts - nog los van de medische aanleiding - best ingewikkeld. Je moet bellen, krijgt een antwoordapparaat of een assistente aan de lijn, je moet allerlei vragen beantwoorden en als dan eenmaal de afspraak gemaakt is, begint er weer een nieuwe reeks aan spannende gebeurtenissen. Naarjehuisarts.nl schiet te hulp en legt dit hele proces eenvoudig uit.

Lees meer

Eenzaamheid is een groot probleem in Nederland. Het maakt mensen ongelukkig en ziek en de maatschappelijke schade loopt per jaar in de miljarden. Het verbaast ons elke keer weer dat de oplossingen voor dit probleem vaak gezocht worden in de vrijwillige sfeer.

Lees meer

Deze nieuwe website van Leer Zelf Online is voor gemeenten om te helpen de toegang tot het sociaal domein voor mensen met een licht verstandelijke beperking zo eenvoudig mogelijk te maken. Het project heeft zowel de publieksprijs als de vakjuryprijs van de Innovatieprijs Handhaving en Toezicht 2018 gewonnen.

Lees meer

Leer Zelf Online, Oefenen.nl en Organiq starten het innovatieve mobiele platform SOPIE (Sociaal Ondernemend Platform voor Educatie en Inclusie). Via deze applicatie kan iedereen die een zetje kan gebruiken, hulp krijgen.

Lees meer

Het gaat goed met ABCDate. De ene na de andere zorgorganisatie meldt zich aan en voor veel mensen met een verstandelijke beperking is de kans enorm vergroot dat ze vriendschap, liefde, geluk of een maatje vinden. Toch moet er nog een hoop werk verzet worden volgens projectleider Jacques de Wit. Een datingnetwerk opbouwen en onderhouden samen met zorgorganisaties kost veel tijd en dus geld.

Lees meer

Oefenen.nl en Leerzelfonline.nl breiden het online leerprogramma Klik & Tik uit met twee programma's die mensen digitaal vaardiger maken met het gebruik van computers, tablets en het internet.

Lees meer

Regelmatig vragen mensen uit Duitsland, België en Engeland hoe de Prokkelweek werkt. Waarom die er is, wie er meedoen, hoe het werkt en wat de effecten ervan zijn. Reden om een bijeenkomst te organiseren voor belangstellenden uit het buitenland.

Lees meer

We volgen alweer een tijd Saskia, een laaggeletterde bijstandsmoeder met twee autistische kinderen, die naast haar parttime baan als huishoudelijke hulp aanvullende bijstand broodnodig heeft om rond te komen. Noodgedwongen leefde ze drie maanden ver onder de armoedegrens omdat het haar niet lukte om vanuit acht verschillende digitale bronnen voldoende informatie aan te leveren aan de gemeente Westland.

Lees meer

ABCDate spreekt over haar ervaringen met contactbemiddeling voor mensen met een verstandelijke beperking op het Platform Sociale Netwerken van Vilans op vrijdag 15 juni 2018. De bijeenkomst wordt gehouden van 10:00 uur tot 12:30 uur bij Vilans, Catharijnesingel 47 te Utrecht (vergaderzaal -1.2 en - 1.3 in het souterrain).

Lees meer

Deze website is speciaal ontwikkeld voor  de kwetsbare doelgroepen in onze samenleving, waaronder mensen met een verstandelijke beperking. Op deze gratis website staat uitgebreide informatie en antwoorden op vragen over geldzaken. De website is eenvoudig te gebruiken, onder andere door de begrijpelijk taal. En ‘Pascal de Pratende Bankpas’ leest alle teksten voor.

Lees meer

Hoewerktstemmen.nl is een initiatief van Leer Zelf Online om meer mensen met een verstandelijke beperking naar de stembus te krijgen. Nadat eigen onderzoek in 2016 en 2017 had uitgewezen dat veel mensen uit deze groep grote moeite hadden met het stemproces, besluit het team van Leer Zelf Online eind 2017 om een stemlokaal minutieus na te bouwen. Zo kan goed onderzocht worden waar de knelpunten zoal liggen.

Lees meer

Het is een hele drukte in de zaal. Leer Zelf Online en ProDemos geven cliënten van Ipse de Bruggen op 8 februari uitleg over de rol van de gemeenteraad en tips hoe ze hun stem kunnen bepalen. Tijdens de workshop leren de cliënten via de nieuwe leermodule hoewerktstemmen.nl hoe je voorbereid op 21 maart naar het stemhokje gaat voor de gemeenteraadsverkiezingen. De cliënten zijn best een beetje gespannen.

Lees meer

Het hele stemproces is onvoldoende toegankelijk voor mensen met een verstandelijke beperking. Nooit eerder is een gebruikerstest gedaan met kwetsbare mensen die het hele proces van ontvangst van de stempas tot het deponeren van het stembiljet in de stembus onder de loep nam. In een minutieus nagebouwd stemlokaal in het Utrechtse stadskantoor kwamen de problemen èn de oplossingen direct aan het licht.

Lees meer

Op zaterdag 3 februari 2018 organiseerde Stichting Leer Zelf Online in de Winkel van Sinkel het Grote Geldfeest als feestelijke lancering van de website www.snapjegeld.nl. Deze website is speciaal ontwikkeld voor de kwetsbare doelgroepen in onze samenleving. Op deze gratis website staan uitgebreide informatie en antwoorden op vragen over geldzaken. Het Gote Geldfeest was druk bezocht door mensen met een verstandelijke beperking die door Pascal de pratende bankpas wegwijs werden gemaakt. Ook waren er leuke geldspelletjes en de Snapjegeldwinkel waar al het gewonnen geld direct weer kon worden uitgegeven!

Lees meer

Met hun project ABCDate is Ipse de Bruggen uit Zoetermeer de gelukkige winnaar geworden van de Anne-Marie van der Lindenprijs 2017. Trots en blij ontvingen de medewerkers en bewoners van Ipse de Bruggen uit handen van Anne-Marie zelf een mooi beeldje, een cheque ter waarde van 15.000,- euro en een prachtige bos bloemen.

Lees meer

Tot onze grote vreugde is het project ABCDate van Ipse de Bruggen één van de drie genomineerden voor de Anne-Marie van der Lindenprijs. Zorgkantoor DSW reikt deze prijs sinds december 2015 jaarlijks uit voor  (startende) projecten en initiatieven die leiden tot goede zorg en die de cliënten direct ten goede moet komen. In aanmerking komen projecten in de regio's Nieuwe Waterweg Noord en/of Delft, Westland en Oostland. Ipse de Bruggen heeft het project ABCDate aangemeld voor de prijs.

Lees meer

Leer Zelf Online biedt samen met MEE NL speciaal voor (zeer) moeilijklerende jongeren een leerprogramma over schuldpreventie aan; Smart Met Geld. Onderdeel van dit leerprogramma is de e-learning die gratis en voor iedereen in Nederland toegankelijk is. 

Lees meer

Het Fonds Verstandelijk Gehandicapten doneert 50.000 euro aan het project ABCDate van Stichting Leer Zelf Online. ABCDate is een succesvolle methode voor contactbemiddeling voor mensen met een verstandelijke beperking. Met deze donatie zorgen zij ervoor dat ABCDate het komende jaar haar werkzaamheden verder kan uitbreiden als landelijk dekkend netwerk. Hierdoor wordt de kans op geluk, liefde en vriendschap voor deze kwetsbare groep verder vergroot.

Lees meer

Het hele stemproces is onvoldoende toegankelijk voor mensen met een verstandelijke beperking. Nooit eerder is een gebruikerstest gedaan met kwetsbare mensen die het hele proces van ontvangst van de stempas tot het deponeren van het stembiljet in de stembus onder de loep nam. In een minutieus nagebouwd stemlokaal in het Utrechtse stadskantoor kwamen de problemen direct aan het licht.

Lees meer

Onze DigiD-hulp is nu beschikbaar voor alle partijen die gebruik maken van DigiD. Veel mensen hebben immers moeite met de soms complexe aanvraag- en inlogprocessen van DigiD, de toegangspoort tot veel rijksoverheidsinformatie, pensioenfondsen, gemeentes en zorgverzekeraars. Leer Zelf Online heeft een eenvoudige uitleg- en oefenomgeving ontwikkeld die op iedere website kan worden geplaatst.

Lees meer

Uit onderzoek van het College voor de Rechten van de Mens blijkt dat mensen met een verstandelijke beperking graag willen stemmen, maar dat zij de verkiezingsprogramma’s te lang en te moeilijk vinden, het stembiljet niet snappen en de informatievoorziening te ingewikkeld is. Het liefst willen zij zo zelfstandig mogelijk hun stem uitbrengen. Dat is op dit moment voor veel kwetsbare mensen helaas niet meer mogelijk. Leer Zelf Online gaat daarom een uitleg- en oefenmodule maken die kwetsbare mensen weer terug naar het stemlokaal moet brengen.

Lees meer

Leer Zelf Online ontwikkelt een slimme methode om de kans op geluk, liefde en vriendschap voor mensen met een verstandelijke beperking enorm te vergroten. Help ons helpen! Binnenkort start een aantal zorgorganisaties in Zuid-Holland met een proef om te kijken of de ABCDate binnen hun organisatie en beleid past. Om een landelijk dekkend netwerk op te bouwen zodat de leden veel te kiezen hebben, zijn we op zoek naar zorgbestuurders met een visie op eenzaamheidsbestrijding. Doen jullie ook mee?

Lees meer

Op zoek naar een dynamische stageplek? Dan is de Leer Zelf Online iets voor jou! In het najaar van 2017 heeft de afdeling Fondsenwerving en Sponsoring plek voor een ambitieuze stagiair(e). 

Leer Zelf Online ontwikkelt eenvoudige e-learningplatforms, trainingen en evenementen waarmee kwetsbare mensen weer grip kunnen krijgen op hun leven. Dat kost geld, tijd en veel geduld. Help ons helpen! 

Lees meer

ABCDate heeft onlangs een succesvolle speeddate middag georganiseerd bij ontmoetingsplek Da Costa in Amsterdam. Voor 31 mensen met een verstandelijke beperking zijn er veel nieuwe en waardevolle contacten ontstaan. De juiste samenwerking en ondersteuning zorgde voor de nodige succeservaringen in de liefde.

Lees meer

Er is veel eenzaamheid binnen de groep jongeren en jongvolwassenen met een verstandelijke beperking. Alle experts zijn het erover eens. Laten we vandaag nog de handen ineen slaan, kennis en ervaring delen en op korte termijn kijken hoe we een begin van een oplossing kunnen realiseren.

Lees meer

Voor miljoenen Nederlanders is de samenleving veel te ingewikkeld geworden. Zij lopen een verhoogd risico om in de schulden te raken. De Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS) onderzocht hoe overheden en andere organisaties kunnen voorkomen dat mensen in de schulden raken. Eenvoud is het sleutelwoord. Leer Zelf Online maakt een voorbeeld e-learning bij het advies.

Lees meer

De meeste mensen hebben behoefte aan een liefdesrelatie. Zo ook jongeren en jongvolwassenen met een verstandelijke beperking. In vergelijking met leeftijdsgenoten zonder beperking komen zij meer barrières tegen bij het vormen van een liefdesrelatie. Zij hebben vaak een klein sociaal netwerk en ervaren moeilijkheden met het aangaan van sociale contacten. Het gevolg hiervan is dat zij meer eenzaamheid voelen en vaker negatieve ervaringen opdoen. Als professionals en onderzoekers kunnen we hier iets aan doen!

Lees meer

ABCDate heeft de afgelopen drie maanden gesprekken gevoerd met alle grote zorgorganisaties voor mensen met een verstandelijke beperking. Ook zij zien de noodzaak van een nieuwe vorm van contactbemiddeling voor hun cliënten. Geen betutteling en afhankelijkheid, maar zelfredzaamheid en een grotere kans op vriendschap, geluk en liefde.

Lees meer

Stichting Leer Zelf Online, Nibud en de academie voor Zelfstandigheid slaan het komende jaar de handen ineen voor een gratis toegankelijke eenvoudige digitale leeromgeving rondom geldzaken voor mensen met een beperking. Met behulp van een subsidie van het ING Nederland-fonds krijgt de doelgroep toegang tot een digitaal kasboek en honderden opdrachten over omgaan met geld.

Lees meer

Mensen met een verstandelijke beperking zijn de afgelopen vier jaar minder gaan participeren in onze samenleving. Dat heeft onder meer te maken met een afname in het percentage mensen met een verstandelijke beperking dat maandelijks activiteiten in de vrije tijd onderneemt.

Meer dan een miljoen Nederlanders voelt zich sterk eenzaam. Bij eenzaamheid voelen mensen het gemis van verbondenheid met anderen. Eenzaamheid aanpakken begint met het leggen van contact. Dat kost tijd en een zekere mate van oefenen, maar bijna iedereen kan het leren, zo is onze ervaring.

Lees meer

Op woensdag 8 maart kwamen op uitnodiging van Leer Zelf Online en de gemeente Utrecht diverse overheidsinstanties en bedrijven in Utrecht bij elkaar om te praten over overheidsdigitalisering en de ingrijpende gevolgen voor de burger. Voorafgaand aan het gesprek werd de bekroonde film I, Daniel Blake vertoond. Doel was om te kijken welke oplossingen op korte en op lange termijn de burger van dienst kunnen zijn. Het werd een indrukwekkende en bij vlagen zelfs emotionele bijeenkomst met na afloop een levendige discussie.

Lees meer

Leer Zelf Online organiseert op 8 maart een private viewing van de aangrijpende film I, Daniel Blake in 't Hoogt in Utrecht. Na afloop is er een paneldiscussie met ambtenaren, beleidsmakers en professionials op het gebied van overheidsdigitalisering. Centrale vraag is: Wat is in Nederland de menselijke maat op het gebied van bureaucratie en overheidsdigitalisering?

Lees meer

De Gemeente Utrecht biedt nu een digitale oefenomgeving aan voor mensen die moeite hebben met websites van de overheid. De virtuele assistent “Steffie’ legt digitale en administratieve stappen uit. Leer Zelf Online ontwikkelde samen met diverse focusgroepen deze nieuwe publieke e-learning.

Lees meer

ABCDate is een veilige manier voor mensen met een verstandelijke beperking om met elkaar in contact te komen. Via een eenvoudig en volledig aangepast platform kunnen zij nu zelfstandig contact leggen met elkaar. Geen betutteling en afhankelijkheid, maar zelfredzaamheid en een grotere kans op vriendschap, geluk en liefde.

Lees meer

Na een succesvolle lokale pilot in de grote steden is ABCDate in 2017 nu ook landelijk beschikbaar voor mensen met een verstandelijke beperking. Via een eenvoudig en volledig aangepast platform kunnen zij nu zelfstandig contact leggen met elkaar. Geen betutteling en afhankelijkheid, maar zelfredzaamheid en een grotere kans op vriendschap, geluk en liefde.

Lees meer

Ontwikkelaar Jacques de Wit en ervaringsdeskundige Ellen Jongerius spraken onlangs bij de Nationale Ombudsman het personeel toe over de overheidsdigitalisering die veel mensen in de problemen brengt op dit moment. Je hebt voor alle communicatie met de overheid tegenwoordig namelijk een computer en een goede verstandhouding met een website nodig. 

Lees meer

De Rijksoverheid doet in de praktijk te weinig om mensen die moeite hebben met lezen, schrijven en rekenen te hulp te schieten. Door het bovendien oprichten van steeds meer digitale overheidsdrempels is de kloof nu bijna onoverbrugbaar geworden. In een onlangs verschenen rapport concludeert de Algemene Rekenkamer dat er een "kloof tussen het probleem en de aanpak" van laaggeletterdheid is.

Lees meer