Gezond leven met Steffie

Hoe breng je mensen met een verstandelijke beperking in beweging?

Door de coronacrisis bewegen veel mensen met een verstandelijke beperking minder. Dat is niet gezond. Hoe krijg je ze eenvoudig weer en meer in beweging? Tijd voor een onderzoek naar de meest effectieve manier om ze via het netwerk van de bekende webhulp Steffie aan het bewegen te krijgen.


Is jouw methode effectief? Laat het ons weten! Steffie heeft verschillende communities voor mensen met een verstandelijke beperking. Een daarvan is ABCDate. Dit veelgebruikte platform is na een aantal aanpassingen heel geschikt om beweegmogelijkheden aan te bieden aan mensen met een verstandelijke beperking. Via dit platform kunnen mensen met elkaar in contact komen om gezamenlijk te gaan bewegen. De beweegmogelijkheden kunnen uiteraard van verschillende aanbieders zijn.

Bij een selecte groep gaan we testen of ‘Samen fit met Steffie!' effectief is om mensen met een verstandelijke beperking meer te laten bewegen. Vervolgens gaan we kijken of deelname een positief effect heeft op de lichamelijke en mentale gezondheid van de deelnemers.

Om te kijken of ‘Samen fit met Steffie’ effectief is om mensen meer te laten bewegen gaan we de volgende zaken in kaart brengen:

  • Aantal deelnemers aan ‘Samen fit met Steffie’;
  • Activiteit van deelnemers op het platform. Zoals hoe vaak bezoeken ze het platform, wat zijn de meest bezochte en meest gebruikte onderdelen, wat helpt de deelnemers (en hun begeleiders) om actief te worden;
  • Aantal en soort beweegactiviteiten die worden uitgevoerd;
  • Ervaringen van deelnemers en hun begeleiders met het platform.

Deze informatie zullen we verzamelen middels de bezoekstatistieken van het platform en interviews met deelnemers en hun begeleiders. Met behulp van deze gegevens kunnen we het platform zo effectief mogelijk maken om bewegen te stimuleren bij mensen met een verstandelijke beperking,

Cliënten kunnen zich individueel of samen met een begeleider aanmelden op het portal. Ze kunnen ook op de website inloggen en een profiel aanmaken, een eigen avatar samenstellen of eventueel een profielfoto uploaden. Als ze zijn ingelogd kunnen ze de activiteitenkalender bekijken en zich inschrijven op een activiteit naar keuze. Ook kan men hier via de chat op een veilige manier contact leggen met elkaar om bijvoorbeeld een beweegmaatje te vinden.

Neem voor meer informatie over dit project vooral contact op met projectleider Jacques de Wit via info@leerzelfonline.nl of 0348 743 272.