Veel informatie kan makkelijker

Diensten

Leer Zelf Online biedt hulp aan organisaties om begrijpelijke informatie aan hun klanten aan te bieden. Zo kunnen zij hun diensten toegankelijk maken voor alle doelgroepen.

Waarom zijn makkelijke diensten en eenvoudige informatie nodig?

Er zijn circa 3 miljoen mensen met een beperkte sociale zelfredzaamheid. Deze kwetsbare groep groeit snel nu de samenleving steeds ingewikkelder wordt. Veel organisaties bieden hun diensten of informatie alleen nog maar online aan. Door complexe handelingen, moeilijke en lange teksten, onduidelijke websites en lastige woorden komen duizenden mensen per jaar in de knel. Leer Zelf Online (LZO) helpt om hun leven minder complex te maken. Bekijk hier enkele voorbeelden van ons werk.

Hoe kan Leer Zelf Online helpen?

LZO is opgericht om allerlei kwetsbare groepen in de maatschappij te helpen moeilijke informatie te begrijpen. Wij richten ons o.a. op mensen met een verstandelijke beperking, senioren, laaggeletterden, migranten, kinderen, gedetineerden en cliënten uit de GGZ. Belangrijk feit: ook hoogopgeleide mensen lezen liever een makkelijke tekst.

Door jarenlang met deze doelgroepen te werken is Leer Zelf Online gespecialiseerd in het uitleggen van moeilijke onderwerpen in begrijpelijke en toegankelijke taal en waar mogelijk ook met illustraties en animaties. Hulp nodig bij jouw project? Vraag een gratis quickscan aan of neem contact op met projectleider Jacques de Wit via info@leerzelfonline.nl.

Simpel werkt beter

Het vereenvoudigen van de informatie die op uw website wordt gegeven.

Als u ons vraagt om de informatie die op uw website wordt gegeven te vereenvoudigen, zullen wij vooral kritisch aan de slag gaan met de teksten. Teksten dienen in eenvoudig Nederlands te worden geschreven, om tegemoet te komen aan de wensen van verschillende doelgroepen. Naast de teksten wordt er ook gekeken naar de vormgeving, een duidelijke navigatie en een goede usability van de algehele mogelijkheden op uw website.

Het liefst doen wij dit in samenwerking met focusgroepen, maar het is altijd mogelijk alleen onze expertise in te zetten.

 

Mini Tutorial

Complexe zaken. Duidelijke uitleg.

De Mini Tutorial van Leer Zelf Online is de manier om ingewikkelde processen eenvoudig op een of meerdere websites eenvoudig uit te leggen. Zonder gebruik van te snelle video's, ingrijpende verbouwingen of lappen tekst. Op een manier die voor iedereen te begrijpen is.

Meer weten over de Mini Tutorial

 

Een aparte website met uw dienst

Het ontwikkelen van een aparte website om uw dienst makkelijk uit te leggen en mensen hiermee te laten oefenen in een veilige online omgeving.

Sommige diensten, zoals het internetbankieren of de OV-chipkaart, kunnen goed worden uitgelegd op een aparte website die speciaal op maat gemaakt is voor kwetsbare doelgroepen die net iets extra’s nodig hebben. Op deze website worden uw diensten niet alleen goed en in stapjes uitgelegd; mensen kunnen ook oefenen met uw dienst in een veilige omgeving. Mensen oefenen niet met hun eigen persoonlijke gegevens, maar met de persoonsgegevens van het animatiefiguur wat hen begeleidt door de website en informatie heen. De stapjes kunnen onbeperkt herhaald worden en de persoon kan alles doorlopen in zijn eigen tempo, zonder dat er iemand anders over zijn schouder meekijkt.

Steffie spreekt haar talen

Webhulp Steffie legt in bijna alle talen van de wereld van alles eenvoudig uit.

Door een slimme combinatie van voice-over en spraaksynthese maakt ze de wereld veel eenvoudiger voor mensen die een zetje kunnen gebruiken. Steffie laat zich graag inzetten voor alle vormen van eenvoudige communicatie voor kwetsbare groepen. Geen onderwerp is te ingewikkeld voor haar. Op dit moment vertelt ze in eenvoudige taal over ondermeer corona, daten, relaties, geldzaken, verkiezingen, orgaandonatie, de dood, rouwverwerking, wilsbekwaamheid, kunst en cultuur. Is er een onderwerp waar Steffie jou mee kan helpen? Neem dan vooral contact met haar op! Download hier haar folder (PDF).

Een animatiefiguur als gids

Het inzetten van een animatiefiguur om uw website of dienst toe te lichten: ook mogelijk in de eigen website of applicatie.

Wanneer u een animatiefiguur, zoals Steffie.nl, op uw eigen website of applicatie inzet, voelt een bezoeker zich erg geholpen. Een dergelijk animatiefiguur kan een bezoeker begeleiden door de juiste stappen, kan bepaalde knoppen of formulieren toelichten of kan aanvullende informatie geven. Bovendien zorgt een animatiefiguur ervoor dat alle informatie voorgelezen wordt en kunnen knoppen of velden worden aangewezen of op een andere manier duidelijk visueel in beeld worden gebracht.

Steffie On Site

Stap voor stap verduidelijkt Steffie moeilijke websites.

Wie Steffie On Site (SOS) activeert, heeft altijd een online hulpje bij de hand. Iedere website is geschikt om door Steffie eenvoudig gemaakt te worden. Door een slimme laag over de bestaande website heen te leggen, zijn dure en ingrijpende aanpassingen aan de moeilijke website niet nodig. Steffie verschijnt waar je maar wilt, wanneer je maar wilt.

Meer weten over Steffie On Site

 

Focusgroepen

Krijg een beter zicht op de klantervaring door goed te luisteren en over de schouder mee te kijken.

Door middel van het organiseren van focusgroepen die uw dienst of website testen, kunt u zelf met de resultaten aan de slag om uw dienst of website te verbeteren.

Meer weten over focusgroepen

Wat maakt onze methodiek uniek?

Leer Zelf Online werkt vanuit het didactische gegeven dat iedereen anders leert. Elk persoon verschilt van voorkeur van het opnemen, verwerken en onthouden van informatie. De een heeft visuele ondersteuning nodig door middel van illustraties en animaties, de ander heeft auditieve ondersteuning nodig en vindt het prettig dat een figuur alles vertelt of een stem de teksten voorleest.

Leer Zelf Online speelt in op de verschillende leerprocessen door informatie auditief, visueel en tekstueel aan te bieden op een niveau die bij haar doelgroep past. Er wordt gebruik gemaakt van eenvoudig Nederlands, een logische zinsopbouw, korte, persoonlijke en actieve zinnen en woorden die veel voorkomen. De programma’s zijn gemakkelijk te bedienen met duidelijke knoppen. En door een goed ontwerp zijn ze ook geschikt voor mensen met een visuele beperking.

Alle programma’s van Leer Zelf Online zijn door de doelgroep in focusgroepen getest waardoor uiteindelijk deze methodiek is geboren.

In elke fase van ontwikkeling wordt de einddoelgroep betrokken: van het toetsen van ideeën, tot het laten zien van ontwerpen en schetsen, alsook het doornemen van teksten en usability testen.

 

Partners

Door kennis, middelen en energie van onze partners te bundelen, bereiken we samen het maximale voor een eenvoudiger samenleving!

Leer Zelf Online heeft een zeer uitgebreid netwerk met partners die niet alleen geld, maar ook kennis leveren om onze producties tot een succes te maken. We zijn bijzonder trots op al deze organisaties die inzien dat de wereld om ons heen veel te ingewikkeld is voor worden voor kwetsbare mensen. Leer Zelf Online werkt probleemgestuurd en zoekt voor elk project de best passende partijen voor financiering, klankbordgroepen, expertise en maatschappelijk draagvlak.

Meer weten over onze partners