Besloten voorstelling van awardwinnaar I, Daniel Blake

Daniel Blake werkt zijn hele leven lang al als timmerman. Op zijn 59e krijgt hij echter een hartaanval waardoor hij niet meer kan werken. Hij doet een beroep op de Sociale Zekerheid en komt in een molen van regels, wetten, overheidsdigitalisering, kille ambtenaren en bizar ingewikkelde formulieren terecht. Hij ontmoet alleenstaande moeder Katie. Samen zoeken ze hun weg in een cynisch en destructief bureaucratisch systeem.

I, Daniel Blake gaat over mensen die vermorzeld worden door het onmenselijke systeem van de Engelse digitale overheid. Centrale vraag na deze indrukwekkende film: Hoe kan in de Nederlandse dienstverlening en (overheids) digitalisering een meer menselijke maat worden gevonden? Leer Zelf Online organiseert samen met de Gemeente Utrecht op 8 maart om 13:15 uur een besloten voorstelling in bioscoop 't Hoogt in Utrecht. 

Na afloop is er een korte plenaire reflectie en discussie over de thema's die in de film aan de orde komen. Hierbij is onder andere wethouder Diepeveen van de gemeente Utrecht aanwezig. Op de gastenlijst staan verder vertegenwoordigers van de SVB, Belastingdienst, UWV, Ieder(in), BZK, Logius, de Nationale Ombudsman en het Kloosterhoeveberaad. Na de voorstelling is er ruime gelegenheid voor een nagesprek onder het genot van een glaasje fris of een borrel.

Hoe kan in de Nederlandse dienstverlening en (overheids) digitalisering een meer menselijke maat worden gevonden?

Wat is de realiteit?

De ‘Overheid’ en specifiek de Sociale Zekerheid, heeft haar eigen logica en werkelijkheid verwoordt in wetten, regels, procedures en werkprocessen. De film brengt een andere realiteit aan het licht. Hoe kan een inwoner, soms zelfs ‘klant’ genoemd, omgaan met deze complexiteit? Ze zijn afhankelijk van ambtenaren, die beslissingen niet kunnen ombuigen naar ieders persoonlijke omstandigheden. Ambtenaren die geen moeite doen, laat staan de consequenties van maatregelen te begrijpen. Hoe ga je om met een systeem waarin de ‘klant’ niet centraal staat, maar eerder wordt gezien als potentieel profiteur? Op deze aanname is in de kern de uitkeringsprocedure gebaseerd: wie een uitkering wil, moet constant bewijzen heel werkwillig en gemotiveerd te zijn en moet zich braaf laten ‘leiden’ door de opgelegde regels en maatregelen. 

Daniel Blake: herkenbaar in Nederland?

Ieder die werkzaam is in het Sociaal Domein herkent waarschijnlijk ervaringen die lijken op die van Daniel Blake en Katie. Waarschijnlijk kent ook iedereen de dillema’s waarmee uitvoerend medewerkers moeten dealen. Instructies, regels en caseload bepalen de ruimte van het professioneel-menselijk handelen, als men überhaupt al aan het loket komt na de digitale barrières te hebben doorlopen.
 

 

De film: I, Daniel Blake van regisseur Ken Loach, won op het filmfestival van Cannes de Gouden Palm, een van de meest prestigieuze filmprijzen ter wereld.

Voor uw organisatie hebben wij een twee- a drietal stoelen gereserveerd. Graag horen wij voor 1 maart wie vanuit uw organisatie van dit aanbod gebruik maakt.

Graag tot ziens op 8 maart!

  • Wethouder Kees Diepeveen, wethouder Zorg en Maatschappelijke Ondersteuning gemeente Utrecht
  • Theo van Loon, voorzitter Stichting Leer Zelf Online
  • Peter Budel, Beleidsadviseur en projectleider gemeente Utrecht

 

Naam *
E-mailadres *
Telefoonnummer
Organisatie *
Aantal kaarten en eventuele opmerkingen *