De magische lens van Leonardo

Leonardo Pérez (25) heeft een droom. Hij wil fotograaf worden. Zijn verstandelijke beperking geeft hem een bijzondere blik op de wereld. Hij ziet en voelt dingen die voor andere mensen verborgen blijven. Dat geeft hem een magische lens.

We spraken Leonardo tijdens het fotograferen van een websitelancering bij de brandweer. “Ik bereid me heel goed voor en neem de tijd om een onderwerp te kiezen. Ik kijk anders naar hoofdzaken en details dus vooraf keuzes maken geeft minder stress en ik kan dan creatiever zijn in de uitvoering. Daarnaast leer ik heel veel in de praktijk, want de meeste opleidingen tot fotograaf zijn niet geschikt voor mij. Er is geen praktijkonderwijs voor fotografie.”

Leonardo zoekt daarom zelf hulp in praktijk en wil leren van andere fotografen. “Ik heb in Woerden naar een fotografiecursus met theorie en praktijk gekeken. Maar dat gaat best snel en ik wil de andere cursusleden niet opzadelen met vertraging. Sommige dingen moet je aan mij nu eenmaal twee keer uitleggen en niet iedereen heeft daar begrip voor. En privéles is te duur en het ROC adviseerde mij ook negatief. Het zou te ingewikkeld voor me worden zeiden ze.”


Leonardo in actie bij een ontmoetingsavond voor mensen met een verstandelijke beperking.

Leonardo in actie bij een ontmoetingsavond voor mensen met een verstandelijke beperking.

Abrona

Leonardo woont alweer zes jaar bij Abrona in Woerden en werkt als websitetester en fotograaf voor Leer Zelf Online, een sociale onderneming die hulpmiddelen ontwerpt voor kwetsbare mensen. Daarnaast werkt hij als productfotograaf bij Reinaerde. “Ik fotografeer daar voornamelijk producten voor webshops. Kaarsen, tuinspullen, vogel- en vlinderhuisjes. Dat soort dingen. Van spullen naar mensen is nu mijn volgende stap. Ik vind belangrijk dat je dat in de praktijk leert, dat is het snelst. Gelijk kunnen doen.”

Zo legt Leonardo nu ook minder statische dingen vast. “Zoals mensen, dieren en leuk nieuws, zoals bijvoorbeeld de opening bij de brandweer.” Als je Leonardo ziet lopen in Woerden, heeft hij altijd een rugzakje met daarin zijn Canon spiegelreflexcamera. “Ik heb best lang gespaard voor die camera en de lenzen. Ik hoop met fotografieklussen wat geld te verdienen waar ik een goede flitser van kan kopen. Dan kan ik ook binnen mooie portretfoto’s maken.”

Brandweer

Iemand blust een autobrand. Fotograaf Leonardo.Bij de shoot voor de brandweer wordt Leonardo begeleid door Jaimy Sanrodji. Jaimy is de foto- en videograaf van Leer Zelf Online. Jaimy helpt Leonardo bij de eindredactie van de foto’s. Volgens Leonardo is dat heel belangrijk werk. “Natuurlijk moet je zoveel als mogelijk technisch goede foto’s maken. Maar aan het einde van een shoot heb je zo een paar honderd foto’s op je camera staan. Daar kan een klant niets mee. Je moet de beste uitzoeken en dan ook nog zorgen dat de boodschap goed overkomt.”

Het fotograferen bij de brandweer is voor Leonardo een behoorlijke uitdaging. Er gebeurt heel veel, met veel mensen en er is veel lawaai. Er wordt zelfs een auto gecontroleerd in de brand gestoken, er staat een brandweerauto met loeiende sirenes, mensen met een verstandelijke beperking mogen brandjes blussen en er is zelf een hele kamer waarin een brand nagebootst kan worden.

Samen met Jaimy bepaalt Leonardo de verschillende locaties waar hij gaat fotograferen. “Goed uitkijken waar je loopt en waar je je lens op richt. Als mensen met een verstandelijke beperking met een hogedruk brandspuit bezig zijn in een brandweerpak met helm, kan je daar beter niet voor gaan staan.”, lacht hij.” Zijn collega van het AD moest inderdaad later die dag een foto bekopen met een nat pak.

Van de shoot bij de brandweer worden drie foto’s van Leonardo geselecteerd voor publicatie. “Daar ben ik heel trots op. Die foto’s staan op verschillende websites en bij nieuwsberichten en worden door veel mensen gezien. Zo wordt elke keer een stukje bekender wie ik ben en dat ik mooie foto’s kan maken, ook al heb ik een verstandelijke beperking. Misschien wel dankzij mijn beperking.”


Portretfoto. Fotograaf Leonardo.
Portretfoto. Fotograaf Leonardo.

Ideale opdracht

Hoe ziet de ideale opdracht eruit voor Leonardo? “Het liefst fotografeer ik portretten en leuk nieuws, zoals de lente, lammetjes in de wei of een evenement bij een zorgorganisatie voor mensen met een verstandelijke beperking. Sommige zaken kan ik zelfstandig fotograferen, als er bijvoorbeeld een nieuw gebouw moet worden gefotografeerd, objecten in musea of een portret van iemand in het park. Bij zaken onder tijdsdruk of met veel mensen kan ik begeleiding vragen. Dat wordt anders te onrustig. Er moet dan best veel geregeld worden en ik wil me concentreren op de hoofdzaak: de foto’s.”

Hoe kunnen mogelijke opdrachtgevers Leonardo de bijzondere fotograaf bereiken? “Via Leer Zelf Online kunnen ze contact met mij opnemen. Met hun ondersteuning en die van mijn begeleider kan ik bijna elke opdracht goed uitvoeren.” Zo komt de magische lens van Leonardo ook goed van pas voor organisaties die hun diensten en producten voor en door mensen met een verstandelijke beperking voor de eeuwigheid willen laten vastleggen.

 

Leonardo in actie!