ABCDate werkt!

Een groot maatschappelijk probleem heeft een professionele aanpak nodig

 

Echt contact maken kun je leren

Eenzaamheid is een groot probleem in Nederland. Het maakt mensen ongelukkig en ziek en de maatschappelijke schade loopt per jaar in de miljarden. Het verbaast ons elke keer weer dat de oplossingen voor dit probleem vaak gezocht worden in de vrijwillige sfeer. Zorgorganisaties sturen mensen met een verstandelijke beperking vaak op pad met ongetrainde vrijwilligers, kennissen of welwillende mantelzorgers. Gemeentes organiseren sociale maaltijden, uitjes, ontmoetingscafes en wijkprojecten. Zo komen inderdaad duizenden mensen in een of andere organisatievorm bij elkaar, maar ontstaat er wel echt duurzaam contact en wordt eenzaamheid op de lange termijn wel verminderd?

"Wij zetten hier op vrijdagmiddag de muziek wat harder op de soos zodat mensen kunnen dansen. Ook is er een gratis hapje en een drankje en zijn er extra vrijwilligers. Maar dat is het wel zo ongeveer." [begeleider middelgrote zorgorganisatie]

Eenzaamheidsbestrijding is een vak

Wij denken dat het rendement van al deze goedbedoelde samenkomsten laag is. Eenzaamheid is een veelkoppig monster waar een duurzame en professionele bestrijding voor vereist is. Net als bij andere epidemische ziektes. Je brengt pas echt mensen met elkaar in contact als je de complexiteit van intermenselijke relaties onderkent. Wat verwachten mensen van een contactbemiddeling? Wat zijn de wensen en grenzen? Waar zijn ze naar op zoek? Hoe sociaal vaardig is iemand? Welke vaardigheden ontbreken of moeten worden getraind? Binnen welke context en sfeer vinden de ontmoetingen plaats? Welke voorwaarden schep je voor herhaling van contact en tussentijdse communicatie? Hoe onderhoud je vriendschappen en relaties? Welke communicatiemiddelen en technieken kunnen en willen mensen bedienen of contact te maken en te houden? Allemaal vragen en taken die je onmogelijk aan een mantelzorger of vrijwilliger kan opdringen. Sterker nog. Veel pogingen om kwetsbare mensen zonder een gedegen voorbereiding met elkaar in contact te brengen, leiden tot nog meer faalervaringen en angst voor het aangaan van nieuwe contacten en relaties. Met nog meer eenzaamheid als gevolg.

Het rendement van ABCDate

We krijgen regelmatig de vraag hoe we het rendement van gevoelens als liefde, verbondenheid, kwaliteit van leven van mensen meetbaar maken. Wat is voldoende rendement in verhouding tot investering voor een zorgorganisatie? Bij ABCDate gaat het om sociale succeservaringen. Dit is naar onze mening niet te vertalen naar aantallen relaties of vriendschappen. En wanneer is er dan sprake van een meetbare vriendschap? Mag je al turven als mensen een keer afgesproken hebben? Mag dit al als ze wekelijks chatten en zich daardoor minder eenzaam voelen? Wie bepaald wat de waarde van het contact is en of het waardevol genoeg is?

De sociale impact zit al in hele kleine successen. We zien bijvoorbeeld mensen die na een paar avonden zelf contact durven maken, daar waar ze eerst niet durfden. We vergeten dat het grote rendement zit in het contact (durven) aangaan met elkaar. Dat is de basis om te kunnen komen tot een vriendschap of een relatie. Het begint bij anderen ontmoeten en bij het maken van contact in een zo veilig mogelijke omgeving. Dit voor een doelgroep met een gebrek aan sociale netwerken waarbij grote eenzaamheid heerst. Voor het ontmoeten en verbinden, daar zorgen we bij ABCDate zeker voor! Of wat er uit volgt een voldoende meetbaar rendement zal zijn voor een zorgorganisatie? We nodigen bestuurders van zorgorganisaties daarom altijd van harte uit op de ABCDate-avonden en op de website. De positieve energie van honderden mensen die vaak voor het eerst echt contact leggen, zegt veel meer dan een meting met willekeurig gekozen kritieke prestatie indicatoren.

Grote waaier aan hulpmiddelen

Het team van ABCDate heeft in 2017 en 2018 contact gehad met tientallen zorgorganisaties in Nederland. We hebben van alles voorbij zien komen. Van complete interne datingwebsites tot maatjesprojecten, methodes, trainingen, heel veel liefdewerk oud papier tot helemaal niets geregeld. Er is echter een grote en constante kwestie. De vraag vanuit de begeleiders en bewoners naar hulp is enorm. Blijkbaar werken alle bestaande hulpmiddelen dus onvoldoende of op een te beperkte lokale schaal. Soms was een gekozen oplossing - mensen het zelf laten regelen via Facebook en andere sociale media - ronduit onveilig.

We roepen daarom alle managers en besturen van de zorgorganisaties in Nederland op om een samenwerking te overwegen in het landelijk dekkende netwerk van ABCDate. Dat is een rendabele investering in de professionaliteit van het eigen personeel en het welzijn van de bewoners. Bovendien kunnen we zo kennis en ervaring delen en lokale oplossingen meenemen naar een landelijk platform dat echt het verschil kan gaan maken. Ja, dat kost tijd en geld. Veel geld. Net zoals de bestrijding van diabetes, verslavingen, depressies, obesitas en andere ziektes. Dat laten we gelukkig niet aan vrijwilligers en mantelzorgers over.

Eenzaamheidsbestrijding moet een serieuze post op de zorgbalans worden. Daar staan kosten en opbrengsten tegenover. Mensen duurzaam met elkaar in contact brengen levert niet alleen een besparing op de uiteindelijke zorgkosten op, maar bovenal vergroot het hun kans op liefde, vriendschap en geluk aanzienlijk! Dat is een mensenrecht.

Wil je meer weten over wat ABCDate kan doen voor jouw organisatie? Maak dan hier even contact met ons!

Meer projecten van Leer Zelf Online