Leer bijzondere mensen kennen

Een Prokkel is een prikkelende ontmoeting

Tussen iemand met een verstandelijke beperking én iemand zonder. Om te laten zien hoe belangrijk en waardevol deze ontmoetingen zijn, zijn er verschillende initiatieven.

De volgende BeleidsProkkels en GroepsProkkelstages zijn op donderdag 9 juni in Den Haag van 10.30 uur tot 15.00 uur. Aanmelden doe je hier.

Ministerie van BZK – Verkiezingen

Deze Prokkel gaat over de verkiezingen. Je kunt meedoen als je vrijwilliger was op een stembureau. Je gaat ervaringen delen met andere vrijwilligers. Met medewerking van ervaringsdeskundigen van Aveleijn.

Ministerie van BZK – Digitalisering

Deze Prokkel gaat over digitalisering. Voor steeds meer zaken heb je een computer of telefoon nodig. Bijvoorbeeld om geld over te maken of een afspraak met de gemeente te maken. Wanneer vind je dat makkelijk. Wanneer vind je het lastig. Dat horen ze bij het Ministerie graag van jou.

Ministerie van EZK

Deze Prokkel gaat over duurzaamheid. Namelijk: duurzaamheid in begrijpelijke taal. Wat is duurzaamheid precies? Wat moet je dan wel doen, en wat niet? Met medewerking van ervaringsdeskundigen van Severinus en Cello.

Ministerie van I&W

Deze Prokkel gaat over openbaar vervoer. Reis jij weleens met het openbaar vervoer? En hoe vind je dat het is geregeld?

Ministerie van OCW – Cultuur

Deze Prokkel gaat over cultuur. Hoe kun je door cultuur meer mensen leren kennen. Wat is daarvoor nodig. En welke vormen van cultuur zijn het meest geschikt? En waarom?

Ministerie van OCW – Onderwijs

Deze Prokkel is bij en met de afdeling onderwijs. Begin maart wordt beslist waar het precies over gaat.

Ministerie van SZW

Deze Prokkel gaat over armoede. Wat helpt jou om schuldenvrij te blijven? Of hoe kom je van schulden af? En hoe zit het met de regels? Met medewerking van een ervaringsdeskundige van Estinea.

Geschillencommissie

De geschillencommissie houdt zich bezig met het oplossen van klachten en problemen. Ze bemiddelen tussen klant en bedrijf. Ze doen dat voor heel producten én diensten. Ze zijn er dus ook voor mensen met een (licht) verstandelijke beperking. De geschillencommissie hoort graag jouw ervaringen met klachten. En tips en tops.

Deze Prokkel vindt plaats in het Louwman oude automuseum in Den Haag. Daar wordt ook het 52-jarig jubileum van de Geschillencommissie gevierd. Je wordt met een oude auto opgehaald van het station.

Een Prokkel is een prikkelende ontmoeting. Tussen iemand met een verstandelijke beperking én iemand zonder. Om te laten zien hoe belangrijk en waardevol deze ontmoetingen zijn, zijn er verschillende initiatieven.

Andere plaatsen in het land

BedrijfsProkkels bij UWV

 • Deze Prokkel is bij het UWV in Amsterdam.
 • Bij verschillende afdelingen. Je gaat kijken wat ze doen. En ze horen graag jouw ervaringen, tips en tops
 • Bij bestuurszaken op het hoofdkantoor aan de La Gardiaweg: wat doet het UWV om mensen meteen beperking te betrekken bij het maken van beleid?
 • Bij de ondersteunende diensten op het hoofdkantoor aan de La Gardiaweg: bij UWV in Amsterdam werken heel veel mensen. Hoe zorgen ze ervoor dat iedereen de post krijgt, eten en drinken en dat het overal schoon is.
 • Bij de ondersteunende diensten bij UWV kantoor aan de Basisweg: hoe zorgen ze er voor dat iedereen bij het UWV goed zijn werk kan doen.

 • Deze Prokkel is bij het UWV in Assen
 • Bij de ondersteunende diensten: hoe zorgen ze er voor dat iedereen bij UWV goed zijn werk kan doen.

 • Deze Prokkel is bij het UWV in Breda
 • Bij de afdeling beroep en bezwaar: wat doet UWV als je het niet eens met de uitslag van je keuring.

 • Deze Prokkel is bij het UWV in Eindhoven
 • bij de ondersteunende diensten: hoe zorgen ze er voor dat iedereen bij UWV goed zijn werk kan doen.

 • Deze Prokkel is bij het UWV in Groningen
 • Bij de ondersteunende diensten: hoe zorgen ze er voor dat iedereen bij UWV goed zijn werk kan doen.

 • Deze Prokkel is bij het UWV in Haarlem
 • Bij de ondersteunende diensten: hoe zorgen ze er voor dat iedereen bij UWV goed zijn werk kan doen

 • Deze Prokkel is bij het UWV in Helmond
 • Bij het werkbedrijf: wat doen ze bij het UWV om te zorgen dat mensen kunnen werken of een uitkering krijgen

 • Deze Prokkel is bij het UWV in Leeuwarden
 • Bij de ondersteunende diensten: hoe zorgen ze er voor dat iedereen bij UWV goed zijn werk kan doen

 • Deze Prokkel is bij het UWV in Utrecht
 • Bij de ondersteunende diensten: hoe zorgen ze er voor dat iedereen bij UWV goed zijn werk kan doen

Daarnaast is er waarschijnlijk ook nog BedrijfsProkkel bij UWV in Breda bij de afdeling die gaat over de medische keuringen.

Reclassering Utrecht

Bij de Reclassering hebben ze een aparte LVB-werkgroep. In het buitenland wordt bij de reclassering gebruik gemaakt van vrijwilligers. Daar hebben ze gezien dat vrijwilligers een taak van de reclassering uitvoeren. De Reclassering wil ook hier in Nederland kijken wat vrijwilligers kunnen doen voor de Reclassering. Daarover willen ze met cliënten in gesprek. Cliënten die een maatje of buddy hebben. Of die zelf vrijwilliger zijn? Hoe is het voor jou om contact te hebben met een vrijwilliger? Of als je zelf vrijwilliger bent, hoe bevalt dat? Dat horen ze graag van jou.

BedrijfsProkkels bij P-Direkt-BZK Zwolle

Deze Prokkel is bij het de personeelsafdeling van het Ministerie van Binnenlandse Zaken in Zwolle. Ze laten je graag zien wat ze doen. En natuurlijk samen lunchen en een rondleiding.

Een Prokkel is een prikkelende ontmoeting. Tussen iemand met een verstandelijke beperking én iemand zonder. Om te laten zien hoe belangrijk en waardevol deze ontmoetingen zijn, zijn er verschillende initiatieven.

Online Prokkels

Nationale ombudsman

Deze Prokkel gaat over onduidelijkheden over wet- en regelgeving. Welke ervaringen heb jij? Daar zijn ze bij de Nationale ombudsman benieuwd naar. Jouw ervaringen gaan ze hierna bespreken met de overheid.

Iedereen doet mee in de gemeente

Hoe kan jouw gemeente inclusiever worden? Daarover organiseren we met ervaringsdeskundigen de online Prokkel ‘Iedereen doet mee in de gemeente’. Hoe mooi is het om hier als duo aan mee te doen, samen met een wethouder of ambtenaar uit jouw gemeente. Eerst even samen een kopje koffie of thee en daarna samen meedoen aan een van de verschillende themakamers.

Wil je meer weten of meedoen met een van deze Prokkels? Kijk dan hier.