ABCDate Experience

Van ABCDate kan je leren!

Ondernemers bestrijden eenzaamheid terwijl het personeel een bijzondere groep mensen leert kennen.

Bedrijven en organisaties kunnen nu op een leuke manier veel leren van de leden van ABCDate. Want geluk is vanaf nu te koop. Ontdek de ABCDate Experience!

ABCDate als training en praktijkoefening

Wat is een verstandelijke beperking? Hoe herken je iemand met een verstandelijke beperking en hoe ga je daarmee om? Na een uitgebreide theoriemiddag help je samen met collega’s mee op een praktijkavond waar mensen met een verstandelijke beperking elkaar ontmoeten voor een vriendschap of relatie.

Over de ABCDate Experience

ABCDate is een geavanceerde methode voor contactbemiddeling voor mensen met een verstandelijke beperking. ABCDate verzorgt door het hele land ABCDate avonden om mensen op een veilige manier in staat te stellen om met elkaar in contact te komen. Op deze manier wordt de kans op geluk, liefde en vriendschap voor deze kwetsbare groep vergroot.

Training en teambuilding event

De ABCDate Experience is bedoeld als maatschappelijk verantwoorde training en teambuilding event voor het bedrijfsleven. Tijdens de training doet het personeel ervaring op in de omgang met de verstandelijk beperkte doelgroep, ervaren de energie van openhartige en gevoelige mensen die elkaar soms voor het eerst ontmoeten, ze leren directer en met minder lagen te communiceren en ze werken specifiek aan andere vaardigheden die hieronder staan beschreven. Tevens kan de gastheer van de training met de training en de aansluitende praktijkavond een MVO-waarde opbouwen.

Trainingsvaardigheden

 • Wat is een verstandelijke beperking?
  Ontdek aan de hand van een uitgekiend rollenspel wat is het om een verstandelijke beperking te hebben.
 • Sociale vaardigheden
  Hoe ga je om met de doelgroep? Hoe moet je je aanpassen in de communicatie naar deze doelgroep?
 • Organisatievaardigheden
  Hoe organiseer je de toebedeelde taak? Hoe kan je jouw taak het beste uitvoeren?
 • Samenwerking
  Hoe werk je samen met je eigen collega’s in een ander teamverband?
 • Communicatie
  Hoe communiceer je met je eigen collega’s in een ander teamverband?
 • Planning
  Hoe zorg je voor dat je je taak goed kan uitvoeren? Wat heb je daarvoor nodig van je collega’s?
 • Entertainment
  Hoe zorg je ervoor dat de deelnemers een leuke avond hebben? Welke rol speel je daar zelf in?

Hoe werkt ABCDate Experience?

Samen met de organisatie gaan we zoek naar een geschikte avond, het liefst op een donderdag of vrijdag. De datum moet minimaal drie maanden in het vooruitzicht liggen. Zo hebben de ABCDate deelnemers genoeg tijd om zich aan te melden voor de ABCDate avond en wij om de ABCDate avond onder de aandacht te brengen op het Prikbord op de website en de diverse social media kanalen. Naar de deelnemers communiceren we over een ABCDate Avond. De naam ABCDate Experience is alleen bedoeld voor de communicatie richting bedrijfsleven en de organisaties uit het sociaal domein.

De trainingslocatie

Samen gaan we op zoek naar geschikte locatie voor de praktijkavond. De trainingslocatie zal centraal liggen ten opzichte van aangesloten zorgorganisaties. In alle gevallen moet de trainingslocatie goed bereikbaar zijn met het OV. Voor de pilot gaan we een ABCDate Avond organiseren voor maximaal veertig ABCDate deelnemers.

ABCDate werkt samen met tientallen zorgorganisaties

ABCDate verzorgt met de ABCDate Experience door heel Nederland extra ABCDate avonden die niet verbonden zijn aan een aangesloten zorgorganisatie. Het is een extra voorziening voor ABCDate cliënten om nog vaker andere mensen te ontmoeten op plekken waar we onvoldoende dekking hebben. Wij vragen daarom omliggende zorgorganisaties of zij bereid zijn het vervoer te regelen voor deze avonden. Veel deelnemers regelen zelf hun vervoer, maar wanneer dit collectief door de zorgorganisatie geregeld kan worden, dan zorgt dat voor meer aanmeldingen. Hierover doet ABCDate een mailing uit naar alle projectleiders bij zorgorganisaties.

Overwegingen voor organisaties om te kiezen voor een training ABCDate Experience

 • Het personeel wordt getraind in de omgang met mensen met een verstandelijke beperking. Dat zijn er dit moment circa 1.3 miljoen in Nederland;
 • De training en het praktijkgedeelte is volledig fiscaal aftrekbaar voor de belasting, omdat het valt onder een training;
 • Laat het team op een andere zeer bijzondere manier met elkaar samenwerken.
 • Bezorg mensen met een verstandelijke beperking een onvergetelijke avond!

Globale inhoud van de training ABCDate Experience

 • Wat is ABCDate?
 • Wat is een ABCDate avond?
 • Wat is een verstandelijke beperking?
 • Hoe ondersteun je de deelnemers in het aangaan en onderhouden van sociale contacten?
 • Inspelen op bepaalde situaties (autisme, signalen van grensoverschrijdend gedrag, spanning, angst en overprikkeldheid)
 • Rolverdeling?
 • Wie stuurt wie aan?
 • Werkvormen oefenen
 • Hoe ga je om met begeleiders/familieleden die meekomen, taxi’s die niet op komen dagen, etc.?
 • Uitgebreide evaluatie van de opgedane ervaringen en de lessen die geleerd zijn.

Meer weten over de ABCDate Experience?

Neem contact op met Jacques de Wit, projectleider van ABCDate via 0348 743 272 of info@leerzelfonline.nl.

Drukbezochte regiobijeenkomst bij zorgorganisatie Siza in Arnhem

Vergroot de kans op geluk, liefde en vriendschap met ABCDate!


ABCDate in de pers