Onderneem met een Prokkel

Onderneem maatschappelijk in de Prokkelweek

Wilt u een mooie invulling geven aan het MVO-beleid van uw bedrijf? Gebruik dan daarvoor een prikkelende ontmoeting tussen iemand met en zonder verstandelijke beperking, en Prokkel uw personeel!

 

Een Prokkel is een prikkelende ontmoeting tussen iemand met én iemand zonder een verstandelijke beperking. Prokkelen gebeurt het hele jaar door, maar één week in het jaar staat het in de schijnwerpers. Maar liefst 27 zorgaanbieders maken actief gebruik van de Prokkelweek. Samen met hen en hun cliënten is er speciaal voor het bedrijfsleven een breed pakket aan mogelijkheden ontwikkeld.

De Prokkelweek

Deze is van maandag 8 tot en met zaterdag 13 juni 2020, met als vliegende start de Vuelta Fiësta ProkkelSterrenslag op maandag 8 juni. Honderd teams uit het hele land spelen samen een achtkamp. Elk team bestaat uit vijf mensen met én vijf mensen zonder beperking. Teams komen hiervoor uit het hele land naar Utrecht.

Als bedrijf kunt u, samen met mensen met een beperking, uw eigen team samenstellen. Met elkaar voorbereiden (hoe gaan we er heen, wat voor teamshirt trekken we aan), elkaars mogelijkheden leren kennen en ontdekken waarmee rekening te houden. Teambuilding staat centraal. Dit jaar staat het in het teken van de Vuelta. Er wordt gestart met een rijdende ronde voor alle duizend deelnemers. Bedrijven die u voorgingen zijn o.a. VGZ, Aegon, Nuon, Axians, Sodexo, Kangaro KTC, Vtel en vele andere, klein en groot. De kosten bedragen € 500,- per team.

Samen op Koers

We staan samen aan het roer van zeilschip de Waterwolf op 19 en 20 mei, 2 en 3 juni en 4 en 5 juni gaan we twee dagen lang zeilen op de Waterwolf, niet alleen, maar in duo’s. U (manager, young professional) wordt gekoppeld aan een opgeleide ervaringsdeskundige. Samenwerken staat centraal. Door samen voor het eten te zorgen, de zeilen te hijsen en te strijken, leert u elkaars leefwereld kennen en verdiept u uw persoonlijke leiderschapsstijl. Zaken worden bespreekbaar gemaakt, ervaringen gedeeld. Een coachings-duo ondersteunt daarbij. Er is ruimte voor tien duo’s per afvaart. Na aanmelding volgt een intakegesprek en op basis daarvan vindt koppeling plaats. Vertrek en aankomst vanuit Enkhuizen. De kosten bedragen € 1.350,- inclusief de deelnemersbijdrage van maatje met verstandelijke beperking.

De Prokkelstagedag

Deze is dit jaar op donderdag 11 juni. Het is een eendaagse snuffelstage: mensen met een verstandelijke beperking lopen een dag mee in de catering of bij een van de afdelingen. Verkennen van arbeidsmatige (dagbestedings)mogelijkheden van mensen met een beperking, maar ook: waar lopen mensen tegen aan en welke oplossingen hebben zij daarvoor zelf bedacht. En als uw bedrijf veel klantcontact heeft; zij delen graag hun ervaringen over digitaliseren en (onbegrijpelijke) brieven die ze ontvangen. In 2019 hebben meer dan 2.000 mensen met een verstandelijke beperking meegedaan aan de Nationale Prokkelstagedag. En bij een aantal bedrijven heeft dit geleid tot uitbreiding van hun personeelsbestand en verbetering van de dienstverlening.


Werknemers – vrijwilligerswerk

Veel woongroepen vinden het prettig de contacten met andere wijkbewoners te vergroten en organiseren een activiteit in de Prokkelweek. Soms in de eigen woning, soms in de wijk. Daarbij kunnen ze wel wat extra ondersteuning gebruiken, zoals bijvoorbeeld van medewerkers van uw bedrijf. Samen iets bedenken en organiseren. Wat te denken van een hightea voor 70+ers uit de buurt, of de lokale speeltuin een opknapbeurt geven of afval opruimen in de buurt. De mogelijkheden zijn talrijk en leiden over en weer tot meer verbindingen en bevorderen de leefomgeving voor bewoners. En dragen bij aan teambuilding bij medewerkers van uw bedrijf.

Ook geïnspireerd en wilt u meedoen? Kom naar een netwerkbijeenkomst! In januari is er in elke provincie een zogeheten Prokkelweeknetwerkbijeenkomst. Veelal bij een gemeente en met een openingswoord van de lokale wethouder. In een twee uur durende bijeenkomst ontdekken de deelnemers wat er mogelijk is, worden ervaringen gedeeld en concrete afspraken gemaakt. Meer informatie over tijden en locaties en aanmelden kan op www.prokkel.nl of neem contact op met Marian Geling, landelijk projectleider via marian@prokkel.nl of 06-27057594.

Doe ook mee met de ProkkelStage!

BeleidsProkkels

Vind je het leuk om mee te praten over beleid? Dat kan bij een BeleidsProkkel! In de Prokkelweek zijn er BeleidsProkkels bij:

  • Gevangenissen
  • Ministeries
  • Nationale ombudsman
  • UWV

De medewerkers willen graag met jou in gesprek over hoe zij hun beleid moeten voeren! En dat kan, je kunt je voor de meeste BeleidsProkkels nog aanmelden! Kijk snel op de Prokkelsite om te zien welke BeleidsProkkels.

BeleidsProkkels

Prokkelstage

In de Prokkelweek is donderdag Nationale Prokkelstagedag. Dan kun je een Prokkelstage doen. Een Prokkelstage is een stage voor één dag bij een bedrijf. Dat kan overal zijn: bij de bakker, de basisschool, de gemeente. Alles is mogelijk! Het is een mooie manier om je horizon te verbreden. Het kan zelfs een vaste baan opleveren! Zoals Tim: hij ging op Prokkelstage bij de financiële administratie van Siza. En dat heeft geleid tot een vaste baan bij de LFB. Of Jet: zij ging op Prokkelstage bij de plaatselijke supermarkt. Ook dat leidde tot een vaste werkplaats. Een andere baan hoeft niet het doel te zijn. Het kan ook zijn dat je gewoon eens wil kijken bij een ander bedrijf. Om te zien hoe ze het daar doen. De Prokkelstage biedt veel mogelijkheden. Misschien ook voor jou? Meer informatie over hoe alles werkt vind je op de speciale Prokkelsite.

Prokkelstage

Snel meer weten? Je kan altijd op dinsdag, woensdag en donderdag bellen met Marian Geling op 0624677785 of een mail sturen naar info@prokkel.nl.

Meer projecten van Leer Zelf Online