Hoe werkt orgaandonatie?

Eenvoudige uitleg nieuwe donorwet

Op 1 juli gaat de nieuwe donorwet in. Dit betekent dat iedereen vanaf 18 jaar in het Donorregister komt te staan. In het Donorregister vul je in of je orgaandonor wilt zijn of niet.

Het invullen van een keuze kan via www.donorregister.nl met een DigiD of via een papieren formulier dat afgehaald kan worden bij een bibliotheek of gemeente. Webhulp Steffie legt de nieuwe wet eenvoudig uit op Hoewerktorgaandonatie.nl.

Steffie komt binnenkort met een nieuwe versie van deze website. Bezoekers kunnen dan door middel van een nieuwe techniek echt een dialoog met haar aangaan over dit best complexe onderwerp.

Iedereen die nog geen keuze heeft ingevuld, ontvangt tussen september 2020 en eind maart 2021 eerst een brief met de vraag om alsnog een keuze in te vullen. Cliënten ontvangen deze brief op het adres waar zij staan ingeschreven. Bij de brief wordt een formulier meegestuurd waarop de persoonsgegevens en het BSN al zijn ingevuld.

Maken cliënten ook na een herinneringsbrief geen keuze? Dan komen ze in het Donorregister te staan met de vermelding ‘Geen bezwaar tegen orgaandonatie’. Hiervan ontvangen zij een bevestiging. Pas dan staan ze in het Donorregister.

Ook cliënten die wilsonbekwaam zijn, komen in het Donorregister. Een wettelijke vertegenwoordiger kan vanaf 1 juli 2020 voor hen een keuze vastleggen.

Meer projecten van Leer Zelf Online