Zwemveiligheid simpel uitgelegd

Gevaar water onbekend of onderschat

Er verdrinken elk jaar zo'n 80 inwoners van Nederland als gevolg van recreatie bij het open water of om het huis. Overigens is het aantal verdrinkingsdoden ruim twee keer zo hoog als álle verdrinkingsdoden in Nederland worden geteld.

De verdrinkingen door verkeersongevallen, door zelfmoord en ook de buitenlanders die in Nederland verdrinken blijven buiten de CBS-cijfers. Als deze worden meegeteld komen we in Nederland tot een aantal van ca. 250 per jaar.

Vijf doden per week

Een analyse van het verdrinkingscijfer gerelateerd aan zwemmen leert ons dat ruim 70% verdrinkt in een open water als zee, rivier of recreatieplas. 20% Verdrinkt in en om het huis. De rest is niet bekend. De verdrinkingen in het open water vinden vooral plaats in de maanden mei, juni, juli, augustus. Grof gezegd zijn dat er 20 per maand, met soms wel 5 per week. Dat is veel te veel!

Patroon doorbreken

We accepteren niet langer dat er in Nederland 80 tot 100 inwoners per jaar verdrinken in het open water. Wij willen en moeten dat patroon doorbreken, door een set van maatregelen:

  • Besef verhogen door actief en eenvoudig communiceren dat te water gaan, op welke zwemplek dan ook, een risico tot verdrinking met zich meebrengt;
  • Dit risicobewustzijn beter 'vertalen' naar doelgroepen, zoals migranten van niet-Europese afkomst en arbeidsmigranten uit voormalige 'Oostbloklanden'. Deze groepen zijn oververtegenwoordigd in het verdrinkingscijfer. Hun aantal groeit jaarlijks. (bron: CBS);
  • De zwemvaardigheid verhogen door ervoor te zorgen dat meer mensen het volledige zwem A-B-C afronden en zwemlessen meer toegankelijk zijn en blijven.
  • De informatie over zwemplekken verbeteren zodat je weet je of de plek waar je gaat zwemmen wel/ niet aangewezen is, wat de lokale risico’s zijn, wat de watertemperatuur is, of er toezicht is e.d.
  • Er nadrukkelijk op wijzen dat je niet alleen moet gaan zwemmen. Zorg dat je gezien wordt en help jezelf door een opblaasbaar drijfmiddel mee te nemen. Zie ook de landelijke campagne; “Wie checkt jou, veilig in en uit het water”

Zwemmen is op eigen verantwoordelijkheid. De overheid heeft echter wel een verantwoordelijkheid. Door op plekken waar gelegenheid wordt gegeven tot zwemmen te zorgen voor voldoende veiligheid. Dat komt voort uit haar algemene zorgplicht.

Wat kunnen we doen?

Steffie en haar partners Oefenen.nl en Prokkel.nl willen voorzien in evenementen, hulp- en leermiddelen op het gebied van zwemveiligheid in makkelijke taal. Het omvangrijke netwerk van deze partners heeft per jaar vele miljoenen contactmomenten met kwetsbare doelgroepen.

Het Nederlands Instituut Veiligheid Zwemlocaties en de Nationale Raad Zwemveiligheid werken ook mee in dit project dat bereik, kennis, netwerk, draagvlak en toegankelijke communicatie voor iedereen snel en effectief kan vergroten. Samen kunnen we op korte termijn de volgende impact maken.

  • Het in verschillende talen eenvoudig uitleggen van minimaregelingen die zwemles vergoeden
  • Aandacht en praktische invulling van een oplossing rond zwemveiligheid binnen en buiten.
  • Bewustwording van de soms andere informatieverwerking van mensen uit onze doelgroepen.
  • Positief en inclusief verhaal wat gekoppeld kan worden aan de reeds bestaande veiligheidsmodules op Politie.steffie.nl en Brandweer.steffie.nl.
  • De uitleg kan desgewenst ook gebruikt worden in de bredere communicatie naar belangengroepen en andere stakeholders.
  • Op verzoek kunnen we ook aanvullend advies en verbeterpunten geven aan de betrokken verwijzers die direct met deze mensen in contact staat.
  • Lage publiciteitskosten door opname in een staand netwerk met meer dan drie miljoen jaarlijkse bezoekers.

Meer weten of meedoen?

Neem dan contact op met projectleider Jacques de Wit via info@leerzelfonline.nl of 0348743272.

Veilig zwemmen en pootje baden met Steffie!

Andere projecten van Leer Zelf Online