Lancering nieuwe website

Minister Bruins lanceert Hoewerktorgaandonatie.nl

Donderdag 14 november lanceerden het ministerie van VWS en Leer Zelf Online de uitlegwebsite Hoewerktorgaandonatie.nl. De lancering vond plaats op een locatie van zorgorganisatie van Middin in Voorburg. De website is speciaal bedoeld voor mensen met een licht verstandelijke beperking en laaggeletterden. Samen met cliënten van Middin bekeek de minister de nieuwe website en ging hij in gesprek over het belang van het vastleggen van je keuze over orgaandonatie.

De lieve mensen van Middin, Jacques de Wit en Bruno Bruins openen de nieuwe website Hoewerktorgaandonatie.nl.

Nieuwe donorwet

Iedereen van 18 jaar en ouder die ingeschreven staat bij een Nederlandse gemeente, komt vanaf 1 juli 2020 in het Donorregister. Daarin staat of je na je dood orgaandonor wilt zijn. Het ministerie van Volksgezondheid informeert via een massa mediale publiekscampagne Nederlanders over de nieuwe donorwet en het belang om je keuze in te vullen in het Donorregister. Voor tal van doelgroepen ontwikkelt het ministerie daarnaast voorlichting op maat. Vanaf nu is er ook de uitlegwebsite Hoewerktorgaandonatie.nl. Deze is onderdeel van Steffie.nl en Oefenen.nl.

Steffie.nl

De website Steffie.nl is een verzameling van uitlegmodules over tal van actuele en maatschappelijke onderwerpen. De kracht van Steffie is de eenvoud van taal en beeld en de repeteermogelijkheden. Inmiddels krijgt Steffie meer dan 1 miljoen bezoeken per jaar.

Uitleg stap voor stap

Het ministerie wil dat iedereen die in het register komt een geïnformeerde keuze over orgaandonatie kan maken. Dat is niet voor iedereen even gemakkelijk. De uitlegwebsite van Steffie legt stap voor stap uit wat orgaandonatie precies is en wat registratie in het Donorregister inhoudt. De website is bedoeld voor mensen met een verstandelijke beperking en mensen die het lastig vinden om zonder hulp gezondheidskeuzes te maken. Ook voor laaggeletterden is de website een extra hulpmiddel om een keuze over orgaandonatie te maken.

Voorlichting op maat

Bijna de helft van de Nederlanders heeft hun keuze inmiddels al vastgelegd in het Donorregister. In totaal staat de keuze van bijna 6,7 miljoen Nederlanders van 12 jaar en ouder geregistreerd in het donorregister.

De bijeenkomst vond plaats in een trefpunt van zorgorganisatie Middin, bedoeld voor de bewoners van vele beschermde woongroepen in de buurt. Veel cliënten van Middin die in de buurt wonen, werken in het trefpunt en waren bij de presentatie aanwezig.

 


Bekijk hier de reportage van EenVandaag van de opening van Hoewerktorgaandonatie.nl


Jacob van Foreest en Vincent van Haaren ontwikkelden speciaal voor de opening ook het leuke en leerzame DonorSpel.

Andere projecten van leer Zelf Online