Maak mensen minder eenzaam

We zoeken nog meer zorgbestuurders met lef!

Leer Zelf Online ontwikkelt een slimme methode om de kans op geluk, liefde en vriendschap voor mensen met een verstandelijke beperking enorm te vergroten. Help ons helpen!

Een aantal zorgorganisaties in Zuid-Holland, Utrecht en Brabant is al gestart met ABCDate. Dat is een groot succes gebleken voor zowel bewoners als hun begeleiders. Om een landelijk dekkend netwerk op te bouwen zodat de leden veel te kiezen hebben, zijn we op zoek naar nog meer zorgbestuurders met een visie op eenzaamheidsbestrijding. Doen jullie ook mee?


ABCDate bij Omroep Max

Wat is ABCDate?

ABCDate is een contactbemiddelingsmethode voor mensen met een verstandelijke beperking. ABCDate bestaat uit de speciaal voor deze kwetsbare groep gemaakte datingwebsite ABCDate.nl en speeddate-, ontmoetingsavonden, trainingen en begeleiding voor zowel de bewoners als hun begeleiders. Zij kunnen er op zoek naar maatjes, om eenmalig of af en toe iets leuks mee te doen, vriendschappen en of relaties.

De website is zeer toegankelijk en bevordert de eigen regie doordat de deelnemers in een veilige omgeving contacten kunnen leggen. Op ABCDate helpt de bekende webjuf Steffie de deelnemers (zie ook Steffie.nl). Veel deelnemers zijn bekend met haar.

Ontmoetingsavond van ABCDate voor mensen met een verstandelijke beperking.

Hoe veilig is ABCDate?

Via de website kunnen de deelnemers contact met elkaar maken, chatten en vragen op een prikbord zetten. Dit is wat wij er aan doen om de site zo veilig mogelijk te maken:

 • Een deelnemer kan zich alleen aanmelden via een persoonlijk begeleider of andere professional die hem of haar kent en begeleidt;
 • Er kunnen geen profielfoto’s geüpload worden zonder goedkeuring van de helpdesk;
 • Bij de online helpdesk (te bereiken via de chat op de site) kunnen de deelnemers het melden als een andere deelnemer iets naars doet. Wij beoordelen dan of we de melder advies geven, of we de overlastgever benaderen of dat we de begeleider van de overlastgever op de hoogte stellen;
 • Een deelnemer kan een andere deelnemer blokkeren;
 • Telefoonnummers en vele scheldwoorden worden gefilterd in de chat;
 • Als een deelnemer iemand wil ontmoeten, wordt de eerste afspraak via de (persoonlijk) begeleider gemaakt. Deze is dus altijd op de hoogte, en kan meegaan naar de eerste afspraak (of meerdere afspraken);
 • Door training en begeleiding bereiden we de deelnemer zo goed mogelijk voor op een ontmoeting en het onderhouden van de opgedane vriendschappen en relaties;
 • We stellen ook een handboek Eerste Hulp Bij Dating ter beschikking.

De (persoonlijk) begeleider draagt dus ook bij aan de veiligheid, door op meerdere momenten met de cliënt te spreken over de deelname aan ABCDate. Voor begeleiders is ABCDate de perfecte tool om met hun cliënt aan begeleidingsdoel ‘sociale contacten’ te werken.


Met de speciaal ontwikkelde vraag- en antwoordkaarten van ABCDate worden de verwachtingen van de contacten goed op elkaar afgestemd.

Hoe laagdrempelig is ABCDate?

Of de website geschikt is voor een bepaalde deelnemer kan een (persoonlijk) begeleider het beste inschatten (samen met de cliënt). Wij streven ernaar de website zo toegankelijk mogelijk te maken:

 • De site is helder en zeer eenvoudig in gebruik;
 • Bij het chatten kunnen de deelnemers desgewenst hulpzinnetjes aanklikken (‘Hallo, hoe is het met jou?’ etc.);
 • Steffie is een bekend figuurtje voor veel deelnemers;
 • De teksten van de website worden desgewenst uitgesproken;
 • Er zijn meerdere uitlegmodules. Een potentiële deelnemer hoeft niet ingelogd te zijn om deze te kunnen bekijken. Onderwerpen zijn: Vriendschap en relaties, Omgaan met elkaar, Opkomen voor jezelf, Hoe werkt ABCDate, Online Datingtips;
 • Aan de online Helpdesk kan de deelnemer ook uitleg vragen, of aangeven dat iets niet lukt. Hij/zij krijgt dan binnen enkele uren antwoord;
 • Het gebruik van de site is gratis voor de deelnemer.

Meer informatie?

Neem contact op met Geesje Tomassen of Jacques de Wit, projectleiders ABCDate, via e-mailadres info@abcdate.nl of telefoonnummer 0348 743272.

De software en de website van ABCDate is speciaal ontwikkeld voor en door mensen met een verstandelijke beperking.


ABCDate in de pers

Andere projecten van Leer Zelf Online