Hulp bij toeslagen

Steffie helpt bij het aanvragen van toeslagen

Steffie geeft mensen die hulp nodig hebben bij het aanvragen van huurtoeslag, zorgtoeslag, kinderopvangtoeslag en het kindgebonden budget een begrijpelijke uitleg. Ze gebruikt daarbij eenvoudige taal, gesproken tekst en heldere animaties. Meer dan anderhalf miljoen mensen die moeite hebben met lezen en schrijven, maken gebruik van Steffie.

Hoeveel mensen krijgen een toeslag?

Dienst Toeslagen betaalde in 2021 7,9 miljoen toeslagen uit, met een waarde van 15,3 miljard euro. Er zijn 5,7 miljoen huishoudens en 8,9 miljoen mensen betrokken bij een toeslag. Per toeslagjaar worden er ongeveer 1,1 miljoen nieuwe aanvragen gedaan.

Veel mensen vinden dit ingewikkeld

In Nederland hebben 2,5 miljoen mensen van 16 jaar en ouder moeite met lezen, schrijven en of rekenen. Bij de helft van de mensen die recht hebben op toeslagen gaat er iets mis. Zo hebben 450.000 mensen vorig jaar zorgtoeslag laten liggen. Zij liepen daardoor gezamenlijk ruim 100 miljoen euro mis. Mensen met lage inkomens blijken vaak terughoudend met de aanvragen, omdat ze bang zijn een toeslag later te moeten terugbetalen. Ook zien ze op tegen het omslachtige digitale proces van de aanvraag. De website Uitlegtoeslagen.nl legt in eenvoudige taal alles over toeslagen uit. De website is in samenwerking met de Belastingdienst, Leer Zelf Online en de gemeenten Rotterdam, Den Haag en Utrecht gemaakt.

Hoe werken toeslagen?

Andere projecten van Leer Zelf Online